Concert 26 mei van Goghkerkje in Nuenen

Concert 26 mei in Nuenen

Debussy schreef “Syrinx” in 1913 als onderdeel van zijn theatermuziek voor het toneelstuk “Psyché” van Gabriël Mourey.
Ruim 100 jaar later behoort deze muziek tot de meest geliefde composities die ooit voor de fluit zijn geschreven.

Het stuk neemt de luisteraar mee naar de Klassieke Oudheid en vertelt enerzijds over de onbeantwoorde liefde van de bosgod Pan voor de nimf Syrinx, hoe zij aan zijn wilde avances ontkomt door zich in rietstengels verandert en hoe Pan daar zijn fluit van maakt. Maar het vertelt ook over een nimf die zich na een extatische trance volledig aan Pan wil overgeven en volledig de zijne wil worden…

“…Oh Pan, je n’ai plus peur de toi, je t’appartiens… “

BEAU4 speelde afgelopen zaterdag een hele bijzondere versie van dit meesterwerk!

In 1905 werd Debussy’s dochter Claude-Emma (“ChouChou”) geboren. Dat was 1 jaar voordat Debussy ernstig ziek werd.

Haar geboorte inspireerde Debussy tot het componeren van vele werken, waaronder ook zijn beroemde Suite “Children’s Corner” waarin niet alleen de hele speelkamer van ChouChou was verwerkt maar ook Debussy’s herinneringen aan zijn eigen kindertijd terug te horen zijn. ChouChou stierf 1 jaar na haar vader, alsof ze slechts in zijn leven was gekomen om haar vader te inspireren. Daarna verdween ze weer in het onbekende… Ze werd slechts 14 jaar…

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *